Perhonen Cardolla.jpg
Ashdodin ranta.jpg
 
Tammikuu
1) 6.1. 2022
1) Nobelit 2021 6.1, 22Heikki Kangas
00:00 / 05:10
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vuoden 2022 alussa ovat pian jo kaksi vuotta olleet päällimmäisinä Israelin uutisissa kuten muuallakin koronaviruksen aiheuttama maailmanlaajuinen pandemia, sen hoito rokotuksineen ja rajoitusten vaikutukset kansantalouksiin. Raportointi aiheesta jatkuu, vaikka Lähi-idässä tapahtuu koko ajan paljon muutakin mielenkiintoista.

Israel on solminut kahden viime vuoden aikana diplomaattisuhteita useisiin islamilaisiin maihin. Se on tuomassa isoja mahdollisuuksia lisätä kaupankäyntiä sekä turismia, kunhan löytyvät hyvät keinot koronan rajaamaan turvalliseen matkusteluun.

Israelin sisäpolitiikassa tapahtui viime keväänä iso muutos, kun hallitusvastuusta syrjäytyi pitkäaikainen pääministeri Benjamin Netanjahu ja hänen johtamansa Likud puolue. Nyt keskusta, kansalliset uskontopuolueet, vasemmisto ja melko radikaali islampuolue muodostavat täpärällä enemmistöllä hallituksen, joka on ollut olosuhteisiin nähden suhteellisen toimintakykyinen.

Ulkopolitiikassa on huolenaiheena vuodesta toiseen shiialaisen Iranin ydinasepyrkimys, uhkailut ja Iranin liittolaisten toiminta erityisesti Israelin pohjoisella rajalla Libanonissa ja sisällissodan runtelemassa Syyriassa.

Keskustelu muun muassa näistä aiheista jatkuu Radio Dein torstain Israel viikkoraporteissa sekä tiistain, keskiviikon ja perjantain Sykettä taustajutuissa. Kaikkien lähetysajat ovat aamuisin kello 10.15. Ja toki raportoimme kuten ennenkin mm. Israelin historiasta, arkeologiasta, kulttuurista, uskonnoista ja yhteiskunnan muista monitahoisista ilmiöistä.