top of page
Kinneret Tours -Israelin matkoja

Koe pyhä ja eksoottinen Israel

YLEISTIEDOT

VALUUTTA
Israelissa on mahdollista vaihtaa rahaa n.s. rahanvaihtopankeissa tai posteissa, joissa ei veloiteta vaihtopalkkioita. Näitä pisteitä on kaikissa kaupungeissa. Eurot käyvät maksuvälineeksi hotelleissa, usein suuremmissa tavarataloissa ja joissakin matkamuistomyymälöissä. Israelin shekeleitä tarvitaan lähinnä posteissa, ruokamarketeissa,  ja pienemmissä ravintoloissa ja baareissa. Luottokortit käyvät tuhansissa kohteissa. Mikäli luottokortti katoaa, ilmoita välittömästi Luottokunnan tai pankkisi ympärivuorokautiseen päivystysnumeroon. Esimerkiksi Visan katoamisilmoitus tehdään numeroon +358 - 20 333.
Kesäkuun alussa 2022 Israelin shekelin (NIS) keskikurssi oli:

100 Euro =  n. 360 Israelin shekeliä
100 USD =   n. 326 Israelin shekeliä

​

VIISUMI
Suomen kansalaiset eivät tarvitse Israeliin viisumia. Sen sijaan passin tulee olla voimassa kuusi kuukautta matkalta paluun jälkeen.   

 

ROKOTUKSET
Suomalaiset matkustajat eivät tarvitse lyhytaikaista vierailua varten Israeliin erikoisrokotuksia. Sen sijaan matkustajien tullessa alueilta, joissa on koleraa, keltatautia tai muita tarttuvien sairauksien epidemioita, he tarvitsevat todistuksen voimassa olevasta suojarokotuksesta. Korona-ajan rokotuksista voit kysyä tietoa Kinneret Toursilta, koska ohjeet vaihtelevat aina tilanteiden mukaan.

 

VESI JA RUOKA
Israelissa on yleisesti ottaen puhdas juomavesi. Hanavettä voi juoda, mutta erilaisen bakteerikannan vuoksi heikkovatsaisille suositetaan ainakin matkan alkupäivinä pullotettua vettä, jota voi ostaa kaupoista ja kioskeista eri puolilla maata.  

Yleinen hygienia ruoan valmistuksessa ja säilytyksessä on hyvä.
Salaatteja ja muuta tuoreruokaa uskaltaa huoletta syödä, samoin jäätelöä. Myöskin israelilaista "grilliruokaa" pitaleivän sisällä tarjoiltavia kasvispullia, falafeleja ja varraslihaa, shwarmaa salaattien sekä itämaisten mausteitten ja oliivien kanssa kannattaa kokeilla.


MAJOITUKSESTA
Israelilaiset sanovat, että heillä on perinteitä vieraanvaraisuudesta patriarkka Aabrahamin ajoista lähtien. Raamattu kertoo, miten Aabraham tarjosi leirissään vierailleille muukalaisille hyvän  aterian ja majoituksen.
Israelissa on paljon eritasoisia majoitusvaihtoehtoja luksushotelleista nuorisomajoihin ja vaatimattomiin hostelleihin. Ainutlaatuinen lukunsa ovat osuuskuntatilojen kibbutsien siistit hotellit ja lomakylät.

​

KIBBUTSI
Kibbutsit on ainutlaatuinen, israelilainen ilmiö. Ensimmäinen osuustoimintatila perustettiin maahan vuonna 1909 Kinneretin järven rannalle, Deganiaan. Kibbutsien perustamisen vaiheissa luotiin periaate "jokainen antaa yhteisölle työpanoksensa voimiensa mukaan ja jokainen saa yhteisöltä vastineeksi tarpeittensa mukaan".
Tänä päivänä Israelissa on yhä noin 300 kibbutsia, mutta niiden toimintaperiaatteissa on tapahtunut "vallankumous". Kibbutseista on tullut "kapitalistisia" yrityksiä, joitten tulee liiketoiminnallisesti kannattaa itse itsensä. Valtiolta ei tule enää tukiaisia kuten menneinä vuosikymmeninä. 1960-luvulle saakka lähes kaikki kibbutsit saivat koko elantonsa maataloudesta. Tänä päivänä kannattavimmat kibbutsit saavat tuoton korkean teknologia teollisuudesta ja turismista. Kibbutsien hotellit ja lomakylät ovat kauniilla ja rauhallisilla paikoilla ja niitten ruokapöydät ovat kuuluisia herkuistaan.

​

PUHELIMEN KÄYTTÖ
Maannumero Suomeen soitettaessa on 358. Esimerkiksi Turkuun soitettaessa valitaan palvelimen numero (00, 012, 013) +358 - 2 - sekä puhelinnumero. Suomalaisella kännykällä soittaminen on kallista, samoin hotellin puhelimesta. Posteista tai hotellien vastaanotoista voi ostaa puhelinkortteja ja soittaa puhelinkopista, jolloin hinta on huomattavasti edullisempi.

bottom of page