top of page
Kinneret Tours -Israelin matkoja

Koe pyhä ja eksoottinen Israel

KOHTEET

Eilat

Eilat on Israelin eteläisin kaupunki, jossa maa on kapeimmillaan ja se rajautuu Egyptiin ja Jordaniaan.
Eilat Punaisen meren rannalla oli satamana jo Raamatun aikana.
Tänään Eilat on Israelin suosituimpia matkailukaupunkeja.
Punaisen meren rannalla eksoottiset vuorimaisemat ja autiomaa kohtaavat. Kaupunki on lämmin kautta vuoden. Eilatissa on tasokkaita hotelleja ja siellä voi tehdä verovapaita ostoksia.

Timna
Värikkäät kalliomuodostelmat ympäröivät muinaista kuparikaivosaluetta, jossa upeat patikkapolut ja arkelogisia löytöjä Raamatun ajalta.

 

Meriakvaario
Punaisen meren luonnonaarteet, kalat ja korallit esittäytyvät kauneimmillaan Eilatin suosituimmassa retkikohteessa.

 

Punainen kanjoni
Autiomaan luonto yllättää värikkyydellään ja monipuolisuudellaan.

 

Kuninkaan kaupunki
Uusi huvipuisto muinaiseen tyyliin rakennetussa palatsissa. Vesiliukua, teatteria....

IMAX - teatteri
Ainutlaatuinen uusi tekniikka tuo piirros-, seikkailu- ja luontoelokuvien kolmiulotteiset hahmot katsojan ”syliin”.

 

Koralliranta
Israelin harvinaisimpia luonnonsuojelualueita, jossa on sallitua sukeltaa ja snorklata kalojen ja korallien maailmaan.

Delfiiniranta
Eilatin monivuotiset lemmikit, delfiinit uivat mielellään ihmisten seurassa. Ne myös näyttävät vierailijoille mm. pallonheitto- ja hyppytaitojaan.

GALILEA

 

Vuorisaarnan vuori
Kinneretin järven pohjoispäässä. Jeesuksen keskeisin opetus (Matteuksen luvut 5-7) paikannetaan tälle alueelle.

 

Kapernaum
Jeesuksen toinen kotikaupunki ja hänen opetustoimintansa keskus.

 

Korazim
Punavuokko
Jeesus nuhteli kaupungin pahuutta. Tänään se on rauniokaupunki.

 

Sipporis
Galilean alueen muinainen suurkaupunki oli merkittävä keskus Jeesuksen aikaan.

Sahne
Galilean paratiisi, jossa on 27 -asteiset luonnon uima-altaat. Puhdas mineraalivesi pulppuaa ympäri vuoden tasalämpöisenä Gilboan vuoren uumenista.

 

Bet Shean
Antiikin ajan Skitopolis kuului Jeesuksen aikaan hellenistiseen kymmenkaupunkiliittoon,

Galilean oliivipuut
 

GOLAN
 

Hammat Gader
Golanin eteläpäässä Galilean alueen toinen suosittu terveyskylpylä,
jossa monet ihastelevat myös alligaattoritarhan suuria matelijoita.

Gamla
Galilean Masada, josta historioitsija Josefus Flavius on tallentanut ihmeellisen tarinan.
5000 muinaisen kaupungin asukasta syöksyi mieluummin jyrkänteeltä alas kuolemaan
kuin antautui roomalaisten piirittäjien vangeiksi.

 

Jehudia
Patikointireitti parhaimmillaan, kanjoniretki vaatii myös uimista.


Dan
Jordanin alkulähteitten vuolain virta.

 

Banias
Raamatullinen Filippuksen Kesarea, jossa Pietari tunnusti Jeesuksen jumaluuden.

JERUSALEM

Jad Vashem
Vainojen museo on Israelin koskettavimpia kohteita. Se ei kauhistele, mutta kertoo realistisesti, miten natsi-Saksan järjestelmällinen tuhoamiskoneisto yritti pyyhkäistä maailmasta kokonaisen kansakunnan, juutalaiset.

Citadel Museo
Daavidin tornin museo kertoo monipuolisesti yli 3000-vuotiaan Jerusalemin historiaa. Museon muureilta avautuu upea panoraama nykyiseen Jerusalemin Vanhaan kaupunkiin.

Davidsonin Keskus
Arkeologinen puisto, joka avattiin yleisölle 1990-luvun lopulla. Sen kertoo tiivisti Jeesuksen ajan pyhiinvaeltajan vierailun temppelialueella. Paikalla saa myös havainnollisen kuvan siitä, miten roomalaiset tuhosivat temppelin.

Kukonlaulun kirkko
Kirkko on rakennettu lähelle ylipappi Kaifaan palatsia, johon Jeesus tuotiin ennen ristiinnaulitsemista. Rakennuksen alla on vankityrmä, jollaista käytettiin Jeesuksen aikana. Luolan karuus ja kidutuspaikka antavat ymmärrystä ja syvyyttä kristillisen pääsiäisen tapahtumiin.

Juutalainen tori (Mahane Yehuda)
Jerusalemin vilkkaimpia paikkoja, jossa tuhannet juutalaiset ostavat päivittäistavaransa. Torin äänet ja tuoksut ovat osa pääkaupungin aitoa ja värikästä arkea.


Israel museo
Monipuolinen historiallinen museo, laaja taidemuseo, veistospuisto ja vaihtuvien näyttelyitten hallit pitävät vierailijan mielenkiinnon yllä tuntikausia. Samalla alueella on nyt uutuutena Jerusalemin toisen temppelin ajan pienoismalli, jota ennen säilytettiin Holyland hotellin alueella.
Samalla kertaa voi lisäksi tutustua Kirjan pyhäkköön, jossa esitellään Qumranista löydettyjä Raamatun käsikirjoituksia sekä essealaisyhteisön omia sääntökuntakirjoituksia ja esineistöä 2000 vuoden takaa.

JUUDEA JA JUUDEASTA LÄNTEEN

Beit Guvrin (Kelloluolat)
mielenkiintoinen antiikin kaupunki rakennettiin maan alle. Paikalla on tuhansia asutusluolia ja hiekkakivilouhoksia. Arkeologinen suojelukohde on Jerusalemin länsipuolella Sefelan alueella lähellä nykyistä Bet Shemesin kaupunkia.

 

Tammilaakso (Elan laakso)
Asekan ja Soreqin välillä on laaksoalue, jossa Raamatun mukaan filistealainen Goljat haastoi israelilaisia kaksintaisteluun.


Mini Israel

Daavid otti haasteen vastaan ja kukisti jättiläisen lingolla.
Tammilaaksosta länteen ja etelään sijaitsivat filistealaisten viisi
vahvaa kaupunkia Ekron, Gat, Gaza, Asdod ja Askelon.
Ne muodostivat keskenään liiton ja tuottivat jatkuvasti
israelilaisille ongelmia.


Tippukiviluolat
Jerusalemin länsipuolella Juudean vuoristossa on mielenkiintoinen luolasto, jossa on mahdollista tutustua geologian ihmeisiin.


Mini Israel                                                             
Koko Israel Hermonilta Eilatiin ja Kuolleelta mereltä Välimerelle pienoiskoossa.
Miniatyyrimaailman nuket, autot, rakennukset ja vaihtelevat pinnamuodot
antavat hyvän kertauksen Israelin tärkeimpiin retkikohteisiin.


 

KUOLLUT MERI 

                      

Kylpylät ja Mineraalialtaat
Israel on monipuolinen terveyskylpylöitten maa. Tunnetuin luonnonrikkaus on Kuolleen meren suolat ja mineraalit. Suolameren alueen vesissä ja aurinkokylvyissä käy vuosittain myös satojatuhansia ulkomaalaisia hoidattamassa erilaisia vaivoja.

 

Ein Boqek
Kuolleen meren vilkkain kylpyläalue, jota ympäröi karun kaunis luonto. Hotellialueelta pääsee helposti myös patikoimaan ja autiomaaretkille.

Ein Gedi
on paljon muutakin kuin tunnettu kylpylä ja kibbutsin hotelli. Daavidin lähteen luonnosuojelualueella liikkuvat Israelin luonnonsuojelujärjestön tunnuselläimet, kauriit. Patikoisijat voivat virkistäytyä Daavidin lähteen makeassa vedessä.


NASARET - tärkeä pikkukylä


Nasaret on vanha asutus Pohjois-Galileassa. Se on hieman yli 30 kilometriä Kinneretiltä (Galilean meri, Gennesaretin järvi) ja noin kymmenen kilometriä Jisreelin tasangon yläpuolelle kohoavasta Taaborin vuoresta.
Uuden Testamentin mukaan Nasaret oli Joosefin ja Marian kotikaupunki.
Jeesus asui lapsuutensa ja miehuutensa tuossa Galilean pikkutaajamassa, kunnes alkoi noin 30-vuotiaana julkisen toimintansa, jonka keskuspaikaksi tuli tulli- ja kalastuskaupunki Kapernaum Kinneretin rannalla.

Tämän päivän Nasaret jakautuu arabien asuttamaan alakaupunkiin ja juutalaisten asuttamaan yläkaupunkiin, Nasaret Illitiin. Arabipuolella oli vuonna 2005 noin 65.000 ja juutalaiskaupungissa noin 45.000 asukasta. Alakaupungin asukkaista enemmistö on muslimeita ja reilu kolmannes arabikristittyjä.
Nasaretissa on kymmeniä kirkkoja ja luostareita. Useimmiten turistiryhmät viedään tutustumaan Lähi-idän suurimpaan kirkkoon. Ilmestyskirkko on rakennettu nykyisen kaupungin keskustaan, paikalle, jossa katolinen perimätieto kertoo enkeli Gabrielin ilmestyneen Marialle.
Yhdeksi Nasaretin suosituimmista vierailukohteista on kristityille tullut tällä vuosikymmenellä raamattukylä, joka on ennallistettu paikalta tehtyjen muinaislöytöjen perusteella Jeesuksen aikaiseksi asutukseksi.
Jeesus tunnettiin Nasaretin profeettana, jonka mukaan varhaiskristittyjä nimitettiin nasaretilaisiksi. Jeesuksen seuraajia alettiin kutsua kreikankielisellä kristityiksi, mutta juutalaisten kielenkäytössä on yhä hepreankielien ilmaus notsrim, joka viitannee Nasaretin nimeen.
Jeesuksen aikana Nasaretissa oli ilmeisesti vain muutamia satoja asukkaita. Nasaret ei kuitenkaan ollut syrjässä. Se sijaitsi roomalaisten sotilas- ja kauppareittien läheisyydessä. Lisäksi vain noin kuusi kilometriä pohjoiseen, oli suuri ja vauras Sipporiksen aluepääkaupunki, joka oli hellenistis-roomalaisen kulttuurin keskus. Vaikka Nasaretin väestö koostui lähinnä juutalaisista, muualla Galileassa asui runsaasti muita kansallisuuksia.
(H.K.)


NEGEVIN AUTIOMAA

Mitzpe Ramon
Upean kraaterin (Maktesh Ramon) laidoilta on pudotusta pohjalle yli 300 metriä. Kuumaiseman satumaiset värit vaihtuvat päivänkierron mukaan.

Avdat
Nabatealaisen kauppakansan etappipaikka mauste- ja parfyymitien varrella lähes vedettömässä autiomaassa. 2000 vuoden takainen rauniokaupunki valittiin vuonna 2005 YK:n tiede- ja kulttuurijärjestön, UNESCOn maailmanperinnekohteeksi.

Ein Avdat
jylhä kanjoni vesilähteineen on suosittu patikkakohde Avdatin muinaiskaupungin ja Israelin ensimmäisen pääministerin David Ben Gurionin asuinpaikan, Sede Bokerin tuntumassa.

Beersheva
Patriarkka Aabrahamin kotiseutu Kanaanissa. Tel Shevan rauniokumpu kertoo sekä patriarkkojen että myöhemmän Raamatun ajan historiasta. Tämän päivän Beershevasta kehitetään Israelin "Piilaaksoa", korkean teknologian osaamiskeskusta. Hankkeesta vastaa mm. Ben Gurionin yliopisto.

Mamshit
Maustetien pysäkkejä, joka listattiin Avdatin ohella viime vuonna UNESCOn kulttuuriperinnekohteeksi.


Arad
Israelilaisten varhaisimpia valloitettuja kanaanilaiskaupunkeja. Aradin rauniokummussa (Tel) asutuksen merkkejä israelilaiskausilta mm. Salomon ajalta. Aradista Kuolleelle merelle vie yksi Negevin kauneimmista maisemateistä.


Dimona
Aradin ja Dimonan lähistöllä ovat Iso (Maktesh Kadol) ja Pieni kraateri (Maktesh Katan) , joitten maastoissa upeat patikkareitit. Alueella on myös suurimmat paimentolaisten (beduiinien) teltta-asutusten keskittymät.

TIBERIAS


Tiberiaan kylpylä (Hammat Tiveria)                                                                                                                  
Roomalaiset rakensivat 2000 vuotta sitten Tiberiaan kuumien lähteitten äärelle.
Terveyskylpylä on ollut vuosisatoja käytössä ja houkuttaa edelleen vuosittain
hoitoihin kymmeniä tuhansia ihmisiä.

 

Galilee Experience
Messiaanisten juutalaisten turistikeskus, jossa esitetään multivideota
Galilean tärkeimmistä historiallisisista tapahtumista.

Kinneretin järvi
Kuuluisalla järvellä on monta nimeä. Kinneret,Gennesaret,
Tiberiaan tai Galilean meri.... Se on myös Israelin tärkein
makean veden allas. Kinneretillä on pituutta 21 ja leveyttä reilut kymmenen
kilometriä.


Tabgha
Pietarin kalansaalin paikka, jonka läheisyydessä Jeesus kohtasi
opetuslapsensa ylösnousemuksen jälkeen.

VÄLIMEREN ALUE

Herodeksen Kesarea oli tärkeä satama

Kesarean satamakaupunki oli yksi Herodes Suuren huomattavista rakennushankkeista. Syväsataman vuoksi Kesareasta tuli erittäin tärkeä roomalaistyylinen Välimeren kauppakeskus Egyptin Aleksandrian ohella. Koska Herodes sai alueen keisari Augustukselta, hän nimesi kaupungin hallitsijan mukaan Kesareaksi, mikä oli samalla uskollisuudenosoitus Roomalle.
Vaikka satama oli valtava, rakennustyöt valmistuivat noin kymmenessä vuodessa.
Kaksi aallonmurtajaa, joista pidempi oli peräti 480 metriä, suojasi valkamaa.
Valmistuessaan Kesarean satamaa pidettiin antiikin ajan rakennustaidon ihmeenä.
Matalaa rantaa myös ruopattiin ja rakentamisessa käytettiin veden alla kovettuvaa betonia.
Kaupunki oli täynnä pakanallisia temppeleitä. Roomalaistyyliä korostivat lisäksi leveät samansuuntaiset kadut, teatteri, hevoskilparata (hippodromi) sekä yli 20 kilometriä pitkä vesijohto, akvedukti, joka toi vettä Karmelvuoren lähteiltä.
Kesarea oli Rooman hallinnollinen maakuntakeskus, ja kaupungissa oli Rooman käskynhaltijan virka-asunto. Siellä asui aikoinaan myös Jeesuksen tuominnut maaherra Pontius Pilatus.
Jeesuksen aikaan väestöstä puolet oli juutalaisia, puolet muita kansallisuuksia eli pakanoita. Näiden ryhmien välillä oli jatkuvasti hankausta, joka laukesi vuonna 66 juutalaissodaksi. Vuonna 70 Kesareasta käsin johdettu sota huipentui Jerusalemin temppelin hävitykseen.
Kesarea mainitaan useasti Apostolien teoissa. Filippus vei sinne kristinuskon, Pietari käännytti kaupungissa ensimmäisen pakanan, sotapäällikkö Korneliuksen ja  Paavalia pidettiin siellä tutkintovankeudessa.
Suuri osa vanhan Kesarean näkyvistä raunioista on ristiretkien ajalta, mutta laajat kaivaukset alueella jatkuvat ja ovat tuoneet esiin roomalaiskaupunkigista mm. hippodromin. Herodeksen satama on veden alla, jossa myös jatketaan sukellustutkimuksia. (H.K.)

bottom of page