top of page
Anchor 1
KRISTINUSKON JUUTALAISISTA JUURISTA

Evankeliumin tapahtumat keskittyivät Israeliin lukuun ottamatta sitä, kun Maria ja Joosef pakenivat Jeesuksen kanssa Egyptiin.

Kaikki Uuden testamentin 17 kirjaa ovat israelilaisten kirjoittamia lukuun ottamatta Luukkaan evankeliumia ja Apostolien tekoja. Ensimmäisten seurakuntien perustajat olivat juutalaisia, samoin kaikki 12 apostolia.

 

Johannes yhdisti teksteissään Jeesuksen juutalaisuuteen. Ilmestyskirjassa kuvataan Jerusalemin portteja, joihin on kirjoitettu Israelin 12 sukukunnan nimet. Nämä ovat Uuden testamentin puolella vain muutamia todistuksia kristinuskon juutalaisista juurista. Vilpittömän uskovan on mahdoton korvausteologian nimissä hylätä totuus juutalaisista Jumalan valittuna kansana. Tällaisen kristityn olisi teoriassa vaikea nauttia taivaasta, jossa hänen kaupunkinsa, uuden Jerusalemin porttien pieliin on kirjoitettu juutalaisten heimokuntien johtajien nimet.

Jeesuksen identiteetti ei ole muuttunut, Hän on ylösnoustuaankin Juudan sukukunnan jalopeura.

 

Jeesus sanoi myös itse, että pelastus on juutalaisista. Profetiat myös kohdistuvat tähän kansaan. Muut eli pakanakansat mainitaan profetioittenkin yhteydessä yleensä vain siinä tapauksessa, että niiden kohtalot liittyvät Israeliin.

Yksi vahva kuva profetioitten toteutumisesta on tänäkin päivänä Jerusalem, joka mainitaan Raamatussa yli 960 kertaa. Vaikka kaupunki on tunnetun historiansa aikana tuhottu perusteellisesti yli 20 kertaa, se ei ole kadonnut historiaan kuten muut muinaisten suurvaltojen kaupungit. Se on tänäänkin Israelin pääkaupunki, vaikka sitä ei kansainvälisesti haluta tunnustaa.

 

Jumala lupasi asettaa Jerusalemin ennalleen. Vuonna 1967 kuuden päivän sodan seurauksena juutalaisille avautui yhdessä päivässä yli 1900 vuoden jälkeen vapaa pääsy Jerusalemin temppelin läntiselle tukimuurille, jota kutsutaan myös Itkumuuriksi.

Itkumuurilla on nähtävissä ja koettavissa Jumalan voima, joka toteuttaa profetioita tässä ajassa. Jumala seisoo lupaustensa takana, Hän on iankaikkinen ja muuttumaton.

Jumala on sanonut, että Hän kokoaa lopun aikoina kaikki kansakunnat tai tarkennetusti kansankuntien edustajia, Joosafatin laaksoon Jerusalemin Vanhan kaupungin edustalla. Tuo aika on sekasortoista.

 

Tallensin koneelleni joitakin vuosia sitten uutisen, jossa kerrottiin simuloidusta kokeesta, mitä tapahtuu Jerusalemissa, jos maanjäristys sitä koettelee. Israelilaisten tutkijoitten mukaan koe oli onnistunut ja kertoi kohtuullisen hyvästä valmiudesta, mikäli isompi järistys tulee.

 

Sellainen on mahdollista milloin tahansa, sillä Jerusalem sijaitsee järistysherkän Syyrian- Afrikan hautavajoaman äärellä. Tuossa vajoamassa ovat Israelin alueella Gennesaretin järvi, Jordanin laakso, Kuollut meri, Aravan laakso ja Punainen meri.

Joosafatin laakso on Jerusalemin Vanhasta kaupungista itään päin.

Pohjoisessa, Gennesaretin alueelle oli heinäkuussa useita järistyksiä, jotka heiluttivat rakennuksia, mutta eivät aiheuttaneet isoja tuhoja.

 

Profeetta Sakarjan kirjan 14 luvussa sanotaan seuraavasti:

4. Hänen jalkansa seisovat sinä päivänä Öljymäellä, joka on Jerusalemin edustalla itää kohti. Ja Öljymäki halkeaa kahtia idästä länteen hyvin suureksi laaksoksi: toinen puoli mäkeä siirtyy pohjoiseen ja toinen puoli etelään päin.

Kun Herra Jeesus palaa Hän laskee jalkansa tuolle ilmeisesti maanjäristyksen runtelemalle vuorelle.

 

On tietenkin syytä muistaa, että juutalainen ja muitten kansojen edustaja ovat yhtä Jeesuksessa Messiaassa. Kuitenkin Jumala armovalintansa mukaan otti Israelin kansan pelastussuunnitelmansa välikappaleeksi.

 

Muun muassa kuuluisa saarnamies David Wilkerson totesi aikoinaan, että ”meidän tehtävämme uskovina on rakastaa Israelia siten, että Jumalan kansa kateudesta alkaa tutkia vakaumuksemme sisältöä ja sitä kautta kohtaa Messiaansa. Tästä aiheesta Paavali puhuu Roomalaiskirjeen 11. luvussa. Hän siis puhui juutalaisvastaisuutta, antisemitismiä vastaan jo liki 2000 vuotta sitten.

 

Meidän tulisi uskovina nähdä tämä totuus. Jumala ei ole hylännyt kansaansa Israelia, jolle on liiton lupaukset. Jeremian luvussa 31 Sana sanoo, että Jumala rakastaa Israelia iankaikkisella rakkaudella ja kumoaa liittonsa vain siinä tapauksessa, että Hän peruuttaa myös luomistekonsa.

 

HEIKKI KANGAS, Israel

Dein viikkoraportti to 25.7.2019

KRISTINUSKON JUUTALAISISTA JUURISTA - HEIKKI KANGAS
00:0000:00
FOSSIILISET JALANJÄLJET – DINO-ONGELMA

 

Olen tavannut Israelissa muutamaan otteeseen arvostetun geologian tohtori Andrew Snellingin. Australiassa ja USA:ssa työuransa tehnyt tutkija selostaa, kuinka perinnäisen geologian on hankala tulkita, miten dinosaurusten jalanjäljet ovat säilyneet miljoonia vuosia maaperässä eivätkä ole huuhtoutuneet tai rapautuneet pois. Snellingin mukaan Raamatun alkulehdillä kerrottu maailmanlaajuinen vedenpaisumus selittää ilmiön.

 

Geologit ovat rekisteröineet paljon dinosaurusten jalanjälkiä eri puolilta maailmaa. Usein ne ovat pitkässä jonossa ja paljastavat eläinten astelleen tai juosseen kosteassa maassa.

Sekulaarit geologit ivaavat lyhyeen maailmankaikkeuden ikään uskovia tutkijoita kysymyksillä. Kuinka merkit kallioissa ovat voineet syntyä vedenpaisumuksessa ja vieläpä fossiloitua? Eivätkö vellovat vedet huuhdelleet jäljet pois?

Raamattu-uskolliset tutkijat puolestaan penäävät, että itse asiassa konventionaalisilla geologeilla on asiassa suurempi ristiriita: jos geologiset muutokset tapahtuvat hitaasti, jokseenkin varmasti mutaan painuneet jalanjäljet tuhoutuvat tuulten ja sateitten vaikutuksesta ennen kuin ne ovat peittyneet uusilla sedimenteillä ja kovettuneet kiveksi.

 

Snelling pitää Israelista löytyneitä fossiilisia dinon jälkiä oivallisena esimerkkinä. Beit Zeitin kylässä, vajaat kymmenen kilometriä Jerusalemista länteen, on paljaalla kalliopinnalla peräkkäiset vasemman ja oikean jalan askeleet. Kun jälkiä silmäilee, niissä näkyy selvästi kolme pitkää varvasta.

Snellingin mukaan mielenkiintoisin vihje jalanjälkien syntyyn on Juudean vuorten kalliotyypissä, joka on karbonaattipitoista dolomiittia. Se on samankaltaista kuin lähiseudun kalkkikivi. Eri puolilla maailmaa on paljon kalkkikiveä, mutta harvinaisempi dolomiitti vaatii syntyäkseen erityiset olosuhteet.

Dolomiitti muodostuu äärimmäisissä oloissa, jollaisissa dinosaurukset eivät todennäköisesti normaalisti eläneet. Dolomiittia on kuumien lähteitten ympäristöissä ja autiomaitten suolatasangoilla. Muut teoreettiset alueet, joissa dolomiittikalliota saattaa kehkeytyä ovat poikkeuksellisen suolaiset järvet ja merialueet, joissa maalla eläneet dinosaurukset eivät myöskään menestyisi.

 

Perinnäiset geologit uskovat, että nykyisyys on avain menneisyyteen. He eivät oleta dinojen jalanjälkiä löytyvän dolomiitista. Heidän paras ehdotuksensa on, että jostakin syystä dinosaurus käveli rantaliejussa, jonka vuorovedet peittivät. Silti tällä kuivalla alueella ei oletettavasti ollut ravintoa dinosauruksille.

Juudeassa päätelmien tekoa hankaloittaa laaja kallioalue. Dinosauruksen jäljet ovat paksun dolomiitti- ja kalkkikiviesiintymän alaosassa. Tällä kerrostumalla, jota nimitetään ”Juudean ryhmittymäksi”, on paksuutta 800 metriä. Jerusalem sekä Siionin että Temppelin vuoret ovat tämän Juudean vuoriryhmän päällä.

Suuria määriä kalkkikiveä kehittyy meriympäristössä, samoin dolomiittia. Näin ollen Juudean kallioryhmä muodostui todennäköisesti veden peittäessä koko alueen.
Snelling arvioi, että vedenpaisumuksen poikkeusoloissa, kun syvyyden lähteet puhkesivat, massiiviset maanjäristykset kohottivat valtameren pintaa ja pyyhkäisivät mantereitten yli hyökyaaltona, tsunamina. Tässä mullistuksessa kalkkipitoiset sedimentit liikkuivat kohti maata.

Veden lämpötila kohosi progressiivisesti, kun vulkaaniset lähteet sekoittuivat meriveteen. Tulivuorenpurkaukset lisäsivät runsaskalkkiseen veteen myös magnesiumia. Kuuman veden, kalkin ja magnesiumin yhdistelmä muodosti tulvaveden mukana dolomiittikerrostumia.

Nämä tektoniset katastrofit selittävät tulvaveden lämpenemisen, maailmanlaajuisen tulvan ja sen, miksi mantereilla on valtava määrä karbonaattipitoisia ”merielämän” sedimenttejä.

 

Kun tulvavedet huuhtoivat sisämaata, dinosaurukset joutuivat veden varaan. Ne uivat selvitäkseen hengissä. Isoista eläimistä esimerkiksi elefantit toimivat tänään samoin spontaanisti, jos ne joutuvat yllättäen veteen.

 

Jälkiä jättäneet dinosaurukset huuhtoutuivat tulvaveden mukana. Ehkä viikkojen tai kuukausien kuluttua ne nääntyivät kuolinkamppailussaan ja hautautuivat tulvan mukana ylempiin maakerrostumiin, joista on myös löydetty fossiileja. Dinosaurusten fossiiliruumiita on löydetty poikkeuksetta korkeammista kerrostumista kuin niiden jalanjälkiä.

 

Snellingin mukaan jos perustamme käsityksemme maapallon historiasta Jumalan sanaan, voimme selittää dinosaurusten jalanjäljet, jopa ”merielämän” dolomiittikerrokset. Totuus on paljon kiehtovampi kuin ihmistekoinen historia.

 

HEIKKI KANGAS, Israel

Israel raportti to 18.7.2019

Anchor 5
FOSSIILISET JALANJÄLJET – DINO-ONGELMA - HEIKKI KANGAS
00:0000:00
IRANIN YDINASEUHKA

Israel pitää Irania suurimpana riskinä ulkoiselle turvallisuudelleen, suurempana kuin Gazan ja palestiinalaisalueitten uhka. Iran vastustaa jyrkästi Israelin olemassaoloa ja on usein väittänyt voivansa iskeä Israeliin kauko-ohjuksin. Maan hallituksen edustajat kiistävät myös edelleen sopivin väliajoin juutalaisten joukkomurhan, holokaustin toisen maailmansodan aikana sekä vaativat Israelin tuhoamista.

Viimeksi reilu viikko sitten Iranin puolustusvoimien johto totesi, että Yhdysvaltojen mahdollisen iskun jälkeen Irania vastaan, he vastaavat tuhoamalla puolessa tunnissa koko Israelin.

Israelissa koettiin USA:n päätös helpotuksena, koska täkäläisten arvioitten mukaan Iran ei ole pitänyt omia lupauksiaan.

Kun ydinpolttoaineeksi kelpaavan uraanin rikastusastetta nostetaan, on siitä mahdollista valmistaa ydinaseita. Tätä prosessia Iran pyrkii oman ilmoituksensa mukaan nyt nopeuttamaan, kun Yhdysvallat on irrottautunut Iranin ydinohjelmaa koskevasta rajoitussopimuksesta.

Israelia pidetään tällä hetkellä Lähi-idän ainoana maana, jolla on ydinase. Israel ei itse ole koskaan myöntänyt tai kiistänyt tietoja ydinaseohjelmastaan.

 

Israelin hallitukset -on sitten vallassa ollut oikeisto tai vasemmisto – ovat varoittaneet Iranin pyrkimyksistä ydinasevallaksi parin vuosikymmenen ajan. Nykyinen pääministeri Benjamin Netanjahu on ollut erityisen mielissään USA:n presidentti Donald Trumpin tiukasta linjasta Iranin suhteen.

Nyt sopimuksen kaatuminen Iranin kanssa on Israelin oikeistohallituksen mukaan vain todistanut sen, että Iran ei ole missään vaiheessa ollut tosissaan ydinohjelmansa rajoittamisesta. Hallituksen mielestä tämä Iranin varustautuminen on suuri uhka, ei ainoastaan Israelille, vaan koko alueelle ja maailmalle.

 

Israelissa on tällä hetkellä jälleen selviä sisäpoliittisia syitä puhua Iranin ydinaseuhasta, kun maassa on syyskuussa puolen vuoden sisällä jo toiset ennenaikaiset parlamenttivaalit. Israelin äänestäjät saattavat uudemman kerran antaa äänensä Netanjahun oikeistoryhmittymälle. Kansa vaikuttaa turvallisuuskysymyksissä arvostavan jämäkkää ja voimakasta johtajaa, jollaisena Netanjahua pidetään.

Viiden ydinasevallan ja Saksan sekä Iranin neuvotteluissa sovittiin vuonna 2015 siitä, miten Iranin ydinohjelman mahdollisuuksia kehittää ydinasetta heikennetään ja valvotaan. Tarkoitus oli, että Iranilta kestäisi vähintään vuosi rikastuttaa tarpeeksi materiaalia ydinasetta varten. Nyt asiantuntijat ovat arvioineet, että Iran pystyy tekemään ydinlatauksen jopa puolta lyhyemmässä ajassa.


Israelissa sopimusta pidettiin vaarallisena, koska se ei tuhoa Iranin ydinaseen valmistamiseen soveltuvaa teknologiaa. Nyt sopimuksen kaatuminen näyttää vahvistavan pelon.

Iranin ydinohjelman valvonnan höllentäminen ja kauppapakotteitten purkaminen ovat Israelin näkökulmasta osoittautuneet silmänlumeeksi. Iran kykenee hankkimaan tarpeeksi asekelpoista uraania jopa muutamassa kuukaudessa. Tämä lisää tietysti vaaraa, että Israel tekee ennakoivia ohjusiskuja Iraniin, ja Yhdysvallat tukee liittolaisena puolustustoimia.

Kun helmikuussa Iranissa juhlittiin islamilaisen vallankumouksen 40-vuotispäivää, presidentti Hassan Rouhani vakuutti Teheranissa, että Iran jatkaa sotilasvaltansa laajentamista ja ohjusohjelmaansa vihamielisten maiden vastustuksesta huolimatta. Jopa sadat tuhannet iranilaiset kerääntyivät kaduille juhlimaan vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen voitonpäivää.

Viesti oli suunnattu erityisesti Yhdysvalloille, mutta myös Israelille, jota Iran nimittää "pieneksi saatanaksi".

 

Kun Yhdysvalloissa vaihtui 2017 presidentti Obamasta Trumpiksi, hän vahvisti maan suurlähetystön siirron Tel Avivista Jerusalemiin. Lähi-idän uutisten painotus siirtyi hetkeksi pois Syyrian sisällissodasta. Tosin pian palattiin samaan teemaan, kun kävi selväksi, että Iran terästää Syyrian diktatuurista johtoa aseavulla. Samalla Iran on soluttanut jopa sotilaitaan lähelle Israelin rajaa.

USA:n hallitus perustelee uusia tiukempia pakotteita iranilaisyrityksille, koska ydinohjelman ohella Iran tekee ohjuskokeita ja loukkaa ihmisoikeuksia.

Israelissa muistutetaan, että Iran on palaamassa ydintutkimusohjelmansa varsinaiseen tavoitteeseen, atomiaseen valmistukseen. Täällä pelätään, että Iran on rikastanut sopimuksen varjossa ilman suurta huomiota uraania kohti ydinasekelpoista vaihetta.

 

HEIKKI KANGAS, Israel
Dein viikkoraportti 11.7.2019

Anchor 4
IRANIN YDINASEUHKA - HEIKKI KANGAS
00:0000:00
ETIOPIALAISMELLAKOITA POLIISIA VASTAAN

 


Tämä viikko Israelissa alkoi väkivaltaisesti, kun tuhannet tummapintaiset Etiopian juutalaiset ja heidän tukijansa osoittivat mieltään poliisiväkivaltaa vastaan. Tilanne riistäytyi eri puolilla maata kaoottiseksi sen jälkeen, kun siviilipukuinen poliisi ampui sunnuntaina kadulla 19-vuotiaan nuorukaisen. Tapahtumasta on erilaisia versioita, mutta joka tapauksessa työtehtävänsä ulkopuolella toiminut poliisi surmasi aseettoman nuorukaisen, joka osallistui nuorten riehakkaaseen juhlimiseen. Poliisi väitti ampuneensa, koska pelkäsi joutuvansa tilanteessa pahoinpitelyn kohteeksi.

 

Nuoren miehen hautajaisten jälkeen useissa valtaväylien risteyksissä protestoijat sulkivat teitä, aggressiivisimmat polttivat ja romuttivat autoja ja jopa käänsivät katolleen poliisiauton, jonka sisällä istui poliisi. Mellakat ovat jatkuneet nyt muutamia päiviä.

 

Hallitus on pyrkinyt rauhoittamaan maltillisilla puheilla protestoijia, jotta tilanne ei riistäytyisi anarkiaksi. Poliisin erikoisjoukot ovat olleet liikkeellä useilla paikkakunnilla.

Israelilaiskaupungeissa oli laajoja protesteja jo puoli vuotta sitten, kun ensimmäinen etiopialainen kuoli samankaltaisissa olosuhteissa, ja ensimmäiset isommat mellakat syntyivät spontaanisti viisi vuotta sitten. Etiopian juutalaiset ovat kokeneet asemansa Israelissa sorretuiksi, ja he ovat väittäneet esimerkiksi saavansa oikeuslaitoksessa eriarvoista kohtelua ja helposti rankempia tuomioita muihin kansalaisiin verrattuna.

 

Vuonna 2014 nykyisiin mellakoihin rinnastettavia tapauksia oli Tel Avivissa useitten päivien aikana afrikkalaisten turvapaikanhakijoitten oikeuksien puolesta. Kaduilla oli yli 30 000 af­rik­ka­lais­ta tur­va­pai­kan­ha­ki­jaa. Ky­seessä oli Is­rae­lin his­to­rian suu­rin maa­han­tu­li­joi­den jär­jes­tä­mä pro­tes­ti.

 

Mie­len­osoit­ta­jien koh­tee­na oli tuolloin Is­rae­lin hal­li­tus, joka oli myöntänyt vain muutamille sadoille pakolaisiksi luokitelluille oleskelulupia. Heitä on pidetty lisäksi pitkiä jaksoja karkotuskeskuksissa ilman oikeudenkäyntiä.

Poliittiset päättäjät ovat mm. sanoneet, että turvapaikanhakijat ja laittomat työntekijät uhkaavat val­tion juu­ta­lais­ta luon­net­ta, ja myös turvallisuutta. Viime vuosina onkin ollut lukuisia israelilaisten mielenosoituksia siirtolaisia vastaan. Jotkut siirtolaisista ovat syyllistyneet rikoksiin erityisesti Tel Avivissa, jossa he hakevat laittomilta markkinoilta töitä.


 

Siirtolaisongelma paisui vuosikymmenen alussa, jolloin Egyptissä Siinain vaarallisen autiomaareitin ylitti kymmeniä tuhansia Afrikan sarven pakolaista ja työnhakijaa. Viranomaisten oli hankala selvittää tulijoitten taustoja, ovatko he aidosti pakolaisia vai laittomia työnhakijoita.

Israelissa monet tulijat kertovat vaikeuksistaan, mutta jotkut ovat myös sanoneet avoimesti pyrkineensä Israeliin työn toivossa, josta he ovat kuulleet omissa maissaan. Monien haaveena olisi päästä Israelin kautta länsimaihin.

Tämän laittoman maahanmuuton osalta tilanne rauhoittui huomattavasti viisi vuotta sitten, kun Israelin ja Egyptin rajalla valmistui turva-aita. Sen rakentaminen estää paitsi terroriyrityksiä Egyptin ääriliikkeitten ja Gazan palestiinalaisten taholta, myös laitonta maahanmuuttoa.

 

Israelissa on ollut jo 1990-luvun alkupuolelta lähtien kymmeniä tuhansia laillisia siirtotyöläisiä muun muassa Romaniasta, Bulgariasta, Thaimaasta, Filippiineiltä ja jopa Kiinasta. Heistä ensimmäiset alkoivat tulla maahan, kun kiistellyltä Länsirannan alueelta ja Gazan kaistalta ei terroriuhan vuoksi uskallettu ottaa Israelin puolelle töihin palestiinalaisarabeja. Runsaimmillaan heitä oli israelilaisten työnantajien palveluksessa yli 100 000.

Muitten maitten määräaikaiset vierastyöläiset tulivat Israeliin korvaamaan palestiinalaisia lähinnä maataloudessa ja rakennustöissä. Osa siirtolaisjoukosta työllistyi myös vanhustenhoidossa. Viime vuosien afrikkalaiset maahanmuuttajat ovat sijoittuneet laillisesti tai laittomasti etenkin hotellien siivoojiksi ja muiksi aputyöläisiksi.

 

Suuri joukko köyhiä, perheettömiä, ei-juutalaisia vierastyöläisiä on tuonut israelilaiskaupunkien ja ennen muuta niitten köyhiin lähiöihin sosiaalisia ongelmia. Monet saattavat viettää vähäisen vapaa-aikansa alkoholin parissa.

Vaikka Israelissa on myös runsaasti omia työttömiä, heitä on vaikea työllistää siirtolaisten nyt täyttämiin tehtäviin. Myös palestiinalaisia on viime aikoina taas työllistetty kymmeniä tuhansia Israelissa. Osa heistä tulee laittomasti erityisesti Israelin eteläosiin Länsirannan ympäri rakennetun turva-aidan aukoista. Näitä laittomia tulijoita jopa Israelin rajapoliisit ja –sotilaat katsovat aika ajoin läpi sormien.

 

HEIKKI KANGAS, Israel
Dein viikkoraportti to 4.7.2019

ETIOPIALAISMELLAKOITA POLIISIA VASTAAN - HEIKKI KANGAS
00:0000:00
Anchor 3
bottom of page